HÈSTIA
 

   Hola, sóc Hèstia, la deessa de la llar. Sóc la filla més gran de Cronos i Rea, i si voleu saber els detalls del meu naixement, podeu visitar el meu germà Zeus, qui us ho explicarà detalladament. La meva tasca com a deessa de la llar és la de protegir el foc sagrat de la llar, i per això algunes persones em consideren també deessa del foc. El meu mateix nom, hestia, es refereix en grec al lloc amagat i íntim de la llar on s'encenia el foc en honor dels déus domèstics que havien estat venerats abans de néixer jo. Hi ha unes altres persones que m'han considerat fins i tot la personificació del foc que crema a les entranyes més profundes de la terra. Fins i tot es deia que el meu lloc de residència, Delfos, era el centre del món. I tot perquè el meu germà Zeus havia llençat dues àguiles des de l'orient i l'occident de la terra, i aquestes s'havien trobat precisament a Delfos.

   El foc sagrat que jo sóc encarregada de protegir és considerat pels homes com un símbol de la seva vitalitat i força. Si el foc arriba a apagar-se, algun mal irreparable els sobrevindrà. És per això que la meva feina és d'una gran responsabilitat, i que, per poder-la dur a terme de manera plenament satisfactòria, he de prescindir de lligams i passions. És aquesta l'explicació de la meva puresa i la meva virginitat. Tot i així de vegades ho he passat molt malament, ja he tingut com a pretendents a déus tan atractius com Apol·lo o Posidó, però he mantingut sempre la meva castedat gràcies a l'ajut del meu germà Zeus, cosa que us pot estranyar si tenim en compte que és el més faldiller i enamoradís d'entre els déus i els mortals.

   Tot i ser una deessa, no penseu que sóc perfecta, de manera que per al manteniment del foc sagrat tinc una cort de dames joves, les vestals, el protagonisme de les quals va ser molt important en l'antiguitat. I és que la necessitat de que el foc sagrat no s'apagués era molt gran, ja que només els sacerdots, ajudant-se amb els raigs del sol o fregant un tros de fusta seca amb un altre de punxegut podien tornar-lo a encendre.

   Com veieu, la tasca de les vestals era prou delicada com perquè, com jo, es mantinguessin sempre pures. Tot i així, els humans crec que van exagerar una mica i van convertir la tria de les noies que havien de ser vestals en una acurada selecció on es tenien en compte aspectes tals com l'absència total de tares físiques tant en elles com en els seus ascendents més directes. Les noies eren triades ja a partir dels sis anys, i des de llavors rebien una educació especial basada en el permanent sacrifici del celibat i la puresa.

   De tota manera, les vestals gaudien de certs privilegis que els atorgaven un prestigi social superior al de qualsevol altre ciutadà. Sobre elles no podia exercir l'autoritat paterna, i, si volien, podien ser les úniques administradores del seu patrimoni i de la seva fortuna. Tenien també el poder d'acudir com testimonis a qualsevol judici sense haver de prestar jurament per a declarar, i fins i tot tenien el poder suficient com per condemnar algú a la pena capital.

   Després d'haver estat al meu servei durant uns trenta anys i d'haver vetllat pel foc sagrat, les vestals es retiraven i, si volien, podien llavors contraure matrimoni. Ai..., qui pogués! Bé, em consolaré pensant que la meva vida és eterna i que potser algun dia seré substituïda.
 

Si voleu visitar un altre déu, aneu a:
 

PÀGINA DÉUS
 
Si voleu saber on podeu trobar més informació sobre diferents personatges de la mitologia grega aneu a:
 
ÍNDEX DE DÉUS